HRANA BOGATA MAGNEZIJUMOM

Medicinske informacije pregledao: Mylan Medical Staff

  • Datum pregleda: 15.08.2019

Izvor magnezijuma je raznovrsna i izbalansirana ishrana. U prošlosti, kad smo se hranili drugačije - jer smo jeli više žitarica, organskog povrća i voća, mlečnih proizvoda - zadovoljavali smo dnevne potrebe za ovim mineralom. Moderno doba uvelo je u našu rutinu nove prehrambene navike. Brza hrana, ritual jedenja "s nogu", konzumiranje prerađenih namirnica i slično nisu dovoljne da obezbede našem telu vitamine i minerale u dovoljnoj količini. Namirnice koje su posebno bogate magnezijumom su:

  1. 1. Zeleno lisnato povrće (hlorofil) – kupus, kelj, spanać, peršun, blitva, zelena salata, brokoli. Zelena boja biljaka potiče od hlorofila čije jezgro čini magnezijum, koji se, na žalost, kuvanjem ovih namirnica eliminiše
  2. 2. Semenke – susam, suncokret, bundeva, badem, kikiriki, brazilski orah
  3. 3. Žitarice celog zrna – kukuruz, pšenica, integralni pirinač, ječam, proso, heljda
  4. 4. Voće – kajsije, smokve, avokado
  5. 5. Riba i morski plodovi – Verovatno najbolji izvor magnezijuma je neprerađena morska so. Nakon natrijuma i hlora, magnezijum je treći po redu najzastupljeniji mineral u morskoj vodi.
  6. 6. Mleko i mlečni proizvodi
  7. 7. Soja, pasulj
  8. 8. Meso

Zašto unošenje magnezijuma hranom često može biti nedovoljno za postizanje preporučenog dnevnog unosa magnezijuma pogledajte ovde

magnofit kutija
  • Reference:

    1. 1. Stručno mišljenje i kategorizacija dijetetskog suplementa, Farmaceutski fakultet Novi Sad, 2018.

MAGNOFIT DIRECT

Magnofit direct predstavlja dodatak ishrani koji omogućava dostizanje preporučenog dnevnog unosa magnezijuma i održavanje fizioloških funkcija organizma koje su zavisne od magnezijuma.

Saznajte više >