HRANA BOGATA MAGNEZIJUMOM
Izvor magnezijuma je raznovrsna i izbalansirana ishrana. U prošlosti, kad smo se hranili drugačije - jer smo jeli više žitarica, organskog povrća i voća, mlečnih proizvoda - zadovoljavali smo dnevne potrebe za ovim mineralom. Moderno doba uvelo je u našu rutinu nove prehrambene navike. Brza hrana, ritual jedenja "s nogu", konzumiranje prerađenih namirnica i slično nisu dovoljne da obezbede našem telu vitamine i minerale u dovoljnoj količini. Namirnice koje su posebno bogate magnezijumom su:
- 1. Zeleno lisnato povrće (hlorofil) – kupus, kelj, spanać, peršun, blitva, zelena salata, brokoli. Zelena boja biljaka potiče od hlorofila čije jezgro čini magnezijum, koji se, na žalost, kuvanjem ovih namirnica eliminiše
- 2. Semenke – susam, suncokret, bundeva, badem, kikiriki, brazilski orah
- 3. Žitarice celog zrna – kukuruz, pšenica, integralni pirinač, ječam, proso, heljda
- 4. Voće – kajsije, smokve, avokado
- 5. Riba i morski plodovi – Verovatno najbolji izvor magnezijuma je neprerađena morska so. Nakon natrijuma i hlora, magnezijum je treći po redu najzastupljeniji mineral u morskoj vodi.
- 6. Mleko i mlečni proizvodi
- 7. Soja, pasulj
- 8. Meso