DIJABETES

Medicinske informacije pregledao: Mylan Medical Staff

  • Datum pregleda: 15.08.2019

Magnezijum je mineral od neprocenjive fiziološke važnosti za organizam, pa bi ishranom trebalo osigurati njegov adekvatan unos. Nizak unos magnezijuma, između ostalog, kroz duže vreme može povećati rizik od nastanka najčešćih hroničnih bolesti današnjice, poput dijabetesa tipa 2. Dijabetes zapravo i predstavlja jedan od najčešćih uzroka deficita magnezijuma zbog neadekvatnog unosa, povećane renalne eliminacije i hronične dijareje koja je česta kod osoba koje boluju od dijabetes melitusa tip 2.

Hronični nedostatak magnezijuma dovodi do pogoršanja insulinske rezistencije kod dijabetesa tipa 2, što vremenom može da ošteti organe. Magnezijum, naime, igra ključnu ulogu u metabolizmu i glukoze i insulina, dominantno preko uticaja na insulinske receptore na ćelijama ili direktno delujući na protein koji transportuje glukozu u ćelije našeg organizma.
Dodatni unos magnezijuma, putem ishrane, povoljno utiče i na nivo glukoze u krvi i na insulinsku osetljivost, kako kod obolelih od dijabetesa tako i kod ne-dijabetičara.

Međutim, podaci govore da savremeni način ishrane karakteriše hronično nizak unos ovog minerala dovodi do niskog unosa magnezijuma kod stanovništva globalno. Ali, dve su srećne okolnosti: prvo, postoje namirnice izuzetno bogate magnezijumom i drugo, na raspolaganju su nam kvalitetni suplementi magnezijuma koji uspešno nadoknađuju deficit, u slučaju da ne unosimo dovoljno magnezijuma hranom i vodom.

magnezijum i dijabetes

Slika 1. Nedostatak magnezijuma i dijabetes. Preuzeto iz reference 2.

magnofit kutija

Postoje namirnice bogate magnezijumom.
Na raspolaganju su nam kvalitetni suplementi magnezijuma koji uspešno nadoknađuju deficit, u slučaju da ne unosimo dovoljno magnezijuma hranom i vodom.

magnofit kutija
  • References:

    1. 1. Stručno mišljenje i kategorizacija dijetetskog suplementa, Farmaceutski fakultet Novi Sad, 2018.
    2. 2. Grober U, Schmidt J, Kisters K. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients 2015;7(9): 8199-226.

MAGNOFIT DIRECT

Magnofit direct predstavlja dodatak ishrani koji omogućava dostizanje preporučenog dnevnog unosa magnezijuma i održavanje fizioloških funkcija organizma koje su zavisne od magnezijuma.

Saznajte više >

HRANA BOGATA MAGNEZIJUMOM

Izvor magnezijuma je raznovrsna i izbalansirana ishrana. Moderno doba uvelo je u našu rutinu nove prehrambene navike.

Saznajte više >