STRES

Medicinske informacije pregledao: Mylan Medical Staff

  • Datum pregleda: 15.08.2019

Užurbani način života, brojne obaveze i pritisci na poslu i u školi pretvorili su stres u svakodnevicu mnogih od nas, pa ga već godinama možemo smatrati svetskom epidemijom. Iako stres kao prirodna reakcija tela u manjim količinama deluje stimulišuće, dugotrajna izloženost stresu može izazvati niz zdravstvenih tegoba i bolesti opasnih po život.

U borbi protiv stresa naročito je važan magnezijum, koji se nekada i naziva “antistresnim mineralom“. U stanjima psihičkog stresa, povećane napetosti i teskobe, dovoljnim unosom magnezijuma mogu se ublažiti reakcije organizma na stresne nadražaje.

Magnezijum učestvuje u stvaranju energije u svakoj ćeliji našeg tela. Na taj način direktno utiče na i energetski status čitavog organizma. Njegov nedostatak može se manifestovati opštom slabošću i sindromom hroničnog umora.

magnofit kutija

Da li ste znali?

  • Stres je usko povezan sa statusom magnezijuma u našem organizmu
  • Bolovi i grčevi u mišićima, drhtanje i trzaji koji se javljaju u stresu znaci su deficita Mg
  • Magnezijum sprečava grčeve u mišićima
  • Suplementacija Mg doprinosi smanjenju osetljivosti na mentalni stres

Detaljnije o nadoknadi magnezijuma i ulozi magnezijuma u organizmu možete pogledati ovde

magnofit kutija
  • References:

    1. 1. Stručno mišljenje i kategorizacija dijetetskog suplementa, Farmaceutski fakultet Novi Sad, 2018.
    2. 2. Cuciureanu MD, Vink R. Magnesium and stress. In: Vink R, Nechifor M, Magnesium in CNS. University of Adelaide Press, 2011.

MAGNOFIT DIRECT

Magnofit direct predstavlja dodatak ishrani koji omogućava dostizanje preporučenog dnevnog unosa magnezijuma i održavanje fizioloških funkcija organizma koje su zavisne od magnezijuma.

Saznajte više >

SUPLEMENTI MAGNEZIJUMA

Magnezijum je jedan od makroelementa koji se najčešće primenjuje u suplementaciji. U preparatima se može nalaziti u raznim oblicima, što određuje njegovu resorpciju i iskoristljivost.

Saznajte više >